(a)chromatic diffusion (2016)

(a)chromatic diffusion consists of four structures of translucent plastic sheeting stretched across metal frames. Silver grommets and white plastic zip-ties attach the plastic sheets to frames which are formed by metal tubes screwed together at angles. Each of the four structures involves a central metal tube supporting two triangular wings of plastic sheeting. Two of the structures circle the other two in order to create pathways, several feet wide, leading to a central chamber. The exterior frames form obtuse triangles of white translucent sheeting which appear similar to walls. The two interior structures create enterable spaces through an acute intersection of the triangular wings at the central metal pole. Each of the structures vary slightly in size and angle while maintaining an aesthetic unity through material and form. The triangular outcroppings range from four to ten feet in length, and the highest point of each structure ranges from six to nine feet tall. The footprint of the work is approximately twenty by thirty feet.

The title references the relationship between achromatic and chromatic colors in the work. Achromatic colors, such as white, grey, or black, lack hue but vary in lightness whereas chromatic colors, such as blue or yellow, contain both hue and saturation. The title of (a)chromatic diffusion calls attention to the interaction of the white translucent panels with light and objects in the environment. The outermost structures of transparent sheeting permit both the general ambient light and colors of objects in the environment to pass, diffused, through the panels to the viewers. However, the denser interior panels allow only varying levels of light to pass through the paneling to the viewer, resulting in a variation of whites. From outside of the work, the exterior panels reveal a blurred indication of the structures within. The work intends for viewers to walk through the various entry points to find the interior central space of the structures. Within this space, the viewer notices the varying levels of vision afforded by the structures. The exterior and interior panels interact to limit views of specific components in the environment while highlighting ambient light. The overt nature of the work’s construction encourages viewers to question the purpose for the sculpture’s creation.